Kintsukuroi

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 om 16:20

Kintsukuroi is een van mij all time favorites op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Zelf heb ik dit boek voor de eerste keer gelezen toen ik ontzettend diep in de put zat. De ondertitel van het boek luidt: “accepteer je imperfecties en wordt een gelukkiger mens”. Nou kom maar door, dacht ik. Het klonk bijna te mooi om waar te zijn, maar ewaja ik had niks te verliezen.

 

Ik ben geen fan van de uitspraak ‘dit boek heeft mijn leven veranderd’, wel heeft zeker een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt. Vandaar dat ik deze boekentip ontzettend graag met je deel.

 

Wat doe jij als je een bordje, kopje of bakje laat vallen en deze breekt in stukken? Waarschijnlijk gooi je het weg. Zoals vele van ons. De Japanse methode Kintsukuroi denkt daar anders over. Deze methode zegt juist, gooi het niet weg! Lijm het kapotte bordje, door middel van goudlijm, weer tot een (nieuw) geheel.

 

De reden die ze hiervoor onderschrijven is dat de scheuren die zichtbaar zijn, na het lijmen, het bordje juist uniek en mooi maken. Je voelt het misschien al aankomen, Tomás Navarro past deze methode toe op mensen. Het leed dat wij als mensen ervaren, doormaken en trotseren vormen de scherven van het bordje. De acties die wij ondernemen, met of zonder hulp, vormt de goudlijm. Het resultaat is een uniek en mooi mens, die zijn scherven heeft opgeraapt en al lijmend zijn imperfecties heeft omarmt en hierdoor gelukkiger in het leven staat.

 

Zelf had ik nogal wat scherven op te rapen. Had ik flink wat lijm nodig en soms als ik dacht dat alles weer op zijn plek zat, brokkelde er weer een stukje af. Het was een proces van vallen en opstaan. Een proces waarin ik zelf een groot aandeel heb gehad, maar mijn ouders, vrienden, psychiater, huisgenoten en een aantal boeken hebben ook een flinke bijdrage geleverd.

 

Aan een ieder die dit leest: koop het, lees het en trek er lering uit. Je bordje hoeft niet in honderd stukjes te liggen om iets aan dit boek te hebben. Al heb je een klein aantal scherven die je onder het spreekwoordelijke tapijt hebt geveegd, omdat het bordje nog wel zijn functie kan vervullen, ook dan raad ik het aan. Ik geloof er heilig in dat iedereen ontzettend veel lessen uit dit boek en deze methode kan halen. Lessen die je wellicht meteen kan toepassen. Of lessen die je later in je leven nodig hebt, omdat je bordje dan toevallig wel in veel stukjes is gedonderd.

 

Ik hoop dat je het gaat lezen, dat je er iets positiefs uit haalt en dat het je helpt zoals het mij heeft geholpen.

 

Alleen maar liefde.

Rick Herman Peter

 

PS: De afbeelding die ik gebruik voor de serie boekentips, is een voorbeeld van hoe mooi een kapot bord dat met goudlijm gerepareerd is, kan worden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.