The Power of Now

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 om 16:20

De kans is groot dat je al eens van dit boek gehoord hebt. The Power of Now is een wereldwijde bestseller. Een boek gericht op spiritualiteit. Het doel van het Eckhart Tolle is om je stapsgewijs uit te leggen hoe je de kracht van het nu, kunt bezitten, toepassen en er je voordeel mee te doen.

 

Maar wat is dan de kracht van het nu, hoor ik je denken. Om daar in zijn geheel achter te komen, zal je dit boek moeten lezen. Wel zal ik een poging wagen om het beknopt uit een te zetten. Volgens Tolle bezit iedereen over een onechte versie van zichzelf, deze onechte versie kan ook wel het ego genoemd worden. Het ego is gecreëerd door onze analytische geest, oftewel door onszelf.

 

Elke dag hebben we ontelbaar gedachtes, emoties en ideeën. Deze hebben betrekking op onszelf en de mensen en de wereld om ons heen. Besef je echter dat wij niet onze gedachtes zijn. Al deze zaken worden gecreëerd door onze hersenen, oftewel onze geest. Doordat onze geest dit ons hele leven al doet, kan het moeilijk zijn om je daar los van te koppelen. Het is een uitdaging. Een uitdaging die het waard is.

 

Een simpel maar concreet voorbeeld uit de praktijk. Als je zelf het geven van presentaties beangstigend vindt of je kent iemand die dit vindt, zal het volgende je bekend in de oren klinken. Stel je voor persoon X moet morgen een presentatie voor de klas geven. X is bang, zenuwachtig en onrustig als hij op dinsdag denkt aan de presentatie die hij woensdag moet geven. Deze gevoelens worden door hem zelf gecreëerd, door zijn geest om precies te zijn.

 

De geest laat hem dingen voelen en waarnemen die op dit moment in het nu, niet van toepassing zijn. Gedachtes als; wat als ik mijn tekst vergeet, wat als ik stotter, wat als ik opeens rood word en wat als ik faal voor de gehele klas, spoken rond in zijn hoofd. Deze gedachtes hebben gevolgen voor hoe X zich op dit moment voelt. Door continu aan dit soort gedachtes te denken, gaat je geest los en gaat het als het ware verder met fantaseren.

 

Omdat X continu bezig is met alles wat eventueel fout kan gaan op woensdag, zal hij op dinsdag niet alleen negatieve gedachtes ervaren, maar ook negatieve gevoelens die voortvloeien uit deze gedachtes. Gevoelens van schaamte, schuld, onzekerheid en angst zijn daar voorbeelden van.

 

Uit dit voorbeeld is de essentie van het boek te halen. Persoon X is zo bezig met de toekomst, dat de eventuele negatieve gevolgen hem nu, in het heden, onrustig en ongelukkig maken. Op deze manier is hij dubbel aan het lijden. Hij is nu al bezig met alles wat fout kan gaan en de negatieve emoties die daarbij komen kijken. Dit boek leert je om echt in het nu te leven. Deze emoties en gedachtes los te laten en te beseffen dat dat niet is wie je bent. Dat deze zaken gecreëerd worden door je geest en dat je veel meer bent dan alleen dat.

 

Het boek is prettig opgebouwd en loodst je stapsgewijs door deze leer. Het biedt handvatten om echt in het nu te zijn, om in het nu te leven en hierdoor meer te kunnen genieten van het enige moment dat echt bestaat, het nu. Zelf heb ik dit boek in de originele Engelse editie gelezen, maar als je het liever dichtbij huis wilt houden, een Nederlandse vertaling is ook beschikbaar.

 

Alleen maar liefde.

Rick Herman Peter


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.