De Kunst van Kaizen

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 16:20

Pogingen tot verandering gaan vaak gepaard met grote, plotselinge aanpassingen. Of dit nou op zakelijk gebied is binnen een bedrijf, thuis in de privésfeer of binnen je eigen individuele leefwereld. Punt X moet anders en we gaan nu volledig het roer omgooien: ik stop NU met roken, ik ga vanaf NU gezond eten, we gaan vanaf NU samen elke dag naar de gym om af te vallen!

 

Deze tactiek werkt vaak averechts, wellicht hou je het even vol en val je daarna weer terug in het oude patroon. Of misschien is de nieuwe weg zo anders dan je gewend bent en vindt je het daarom eng om überhaupt te beginnen aan de verandering.

 

Veel Japanse ondernemingen werken al geruime tijd met de methode van Kaizen. Via deze weg hebben ze vaak grootse doelen weten te realiseren binnen hun werkveld. Auteur en Hoogleraar Robert Mauer heeft een vertaalslag gemaakt van deze succesvolle strategie om te veranderen naar het persoonlijke vlak. Voor mensen zoals jij en ik, die op welk gebied dan ook in hun leven iets willen veranderen en/of verbeteren.

 

'Met kleine stappen naar grote doelen' luidt de ondertitel van het boek. In acht hoofdstukken neemt Robert Mauer je bij de hand en loodst je stap voor stap langs de verschillende speelvelden van Kaizen. Zo legt hij uit wat het is, waarom het werkt en welke (vaak bizar kleine!) acties je kan uitvoeren om uiteindelijk, aan het einde van de weg je grote doel of doelen te behalen.

 

Dit doet hij aan de hand van veel voorbeelden waarbij hij cliënten helpt om een positieve verandering door te maken middels het nemen van een reeks kleine stapjes. Het kan zo zijn dat je sommige situaties en oplossingen die hij schept, lachwekkend vindt. Ik had dit zelf ook regelmatig toen ik het boek las. Echter, als je daar doorheen weet te kijken en focust op het grotere plaatje; het einddoel, zie je dat het voor veel mensen wonderen heeft weten te realiseren. 

 

Ik zeg zeker niet dat deze methode de enige manier is om een verandering in je leven te kunnen verwezenlijken maar, voor mij was het een frisse blik op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een klein maar fijn boek dat gemakkelijk leest en de schrijfstijl is toegankelijk voor iedereen. Het is zeker een boek dat ik je aanraad om in je boekenkast te hebben. Lees het en kijk of je de Kaizen methodiek (deels) kan toepassen voor je eigen ontwikkeling. 

 

Alleen maar liefde.

 

Rick Herman Peter


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.