De Ewaja Filosofie

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 om 16:20

Het duidelijk en beknopt uitleggen van een bepaalde filosofie kan lastig zijn. Maar ewaja ik ga toch een poging wagen. Zelf pas ik deze filosofie al enige tijd zelf toe in mijn dagelijkse leven en ben er zeer te spreken over, vandaar dat ik het nu met jullie deel.

 

Waar het op neer komt is dat je op elk moment, in elke situatie, elke nederlaag of andere negatieve factor je verder kan gaan door simpelweg te zeggen: ‘Ewaja, dit is nu de situatie omtrent (onderwerp X), ik ga er het beste van maken!’ De korte versie hiervan vertaalt zich naar 'Ewaja, fack it!'.  Je kan dit toepassen op alle aspecten van je leven. Ik zal wat voorbeelden geven vanuit mijn eigen ervaring en hoe ik de Ewaja filosofie heb toegepast om er het beste van te maken.

 

Toen ik vorig jaar begon aan de studie Social Work, had ik al wat andere studies geprobeerd. Ik was de oudste van mijn klas en veel vrienden zaten al in hun derde of laatste jaar van hun studie. Sommige waren al afgestudeerd en werkend of succesvol met hun eigen onderneming. Door tegen mezelf te zeggen ‘Ewaja, fack it!’ zorgde ik ervoor dat deze feiten geen beklemmende maar juist een bevrijdende werking hadden. Terugkijken, jezelf vergelijken met anderen en in zak en as gaan zitten heeft nooit iemand verder gebracht. Door het accepteren van de situatie in zijn volledigheid, verlegde ik mijn focus van het verleden naar het heden. Morgen begin ik aan mijn tweede jaar, het eerste jaar heb ik (op een toets na) kei hard gefikst, al zeg ik het zelf.

 

Aan het begin van de corona crisis en nu opnieuw heb ik de Ewaja filosofie gebruikt om in een positieve energie te komen en te blijven. Het mooie aan deze filosofie is dat je jezelf er op elk willekeurig moment aan kan herinneren. Soms is het moeilijk, loopt het even niet, heb je gewoon even een kut dag, week of maand. Dit is oké en dit is menselijk. Maar weet dat je dit op elk moment kan ombuigen. Ga simpelweg voor de spiegel staan, kijk jezelf in de ogen en zeg ‘Ewaja het is wat het is, maar ik ga er het beste van maken’. Door dit te zeggen activeer je het oplossend vermogen van je brein. Je gaat nadenken over wat juist wel kan, welke positieve draai je kan geven aan een negatieve situatie. Als je hier bewust mee aan de slag gaat, zullen nieuwe opties zich laten zien.

 

De filosofie is ook toepasbaar als je iets wilt gaan doen, maar je bang bent voor de reacties van anderen. Toen ik mijn eerste bericht op Facebook gooide, deed ik dat omdat ik voelde dat het voor mij de juiste keuze was. Natuurlijk was ik bang voor eventuele negatieve reacties, om als aansteller of aandachtszoeker neergezet te worden. Maar ik deed het omdat het voor mij goed voelde. Op eventuele negatieve feedback die zou volgen zei ik tegen mezelf: ‘Ewaja, fack it!’. Met dezelfde mentaliteit ben ik een tijd terug mijn Instagram pagina begonnen en met dezelfde insteek begin ik nu deze site. 

 

Wat de situatie ook is, waar ik ook sta in het leven ik zal altijd blijven zeggen 'Ewaja fack it, ik ga er het beste van maken!' Ik raad een ieder van jullie aan om dit ook te doen en hopelijk heb je er iets aan. Vind je het onzin en doe je het niet? Ewaja, even goede vrienden.

 

Alleen maar liefde. 

Rick Herman Peter


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.