Cirkel des Balans

Gepubliceerd op 21 september 2020 om 16:20

Het zoeken, vinden en vasthouden van balans is een ontwikkelingsproces dat nooit stopt. De persoon in kwestie en zijn interne veranderingen spelen een rol, maar de externe veranderingen in zijn omgeving spelen ook een belangrijke rol.

 

Je zou het kunnen zien als een cirkel. De Cirkel des Balans. Je begint links met fase 1: het startpunt. Je staat aan het begin van je balanszoektocht. Er is een nieuwe situatie, gebeurtenis en/of verandering die zich afspeelt in je leven. Deze situatie kan zich intern en/of extern manifesteren. Het gebied waar het mee te maken heeft, kan uiteenlopen van (bijvoorbeeld) werk, studie, vrije tijd, gezondheid, liefde tot sporten.

 

De eerste stap die je gaat zetten in de cirkel is van links naar boven. Om deze stap te kunnen zetten, moet je allereerst bewust zijn van het feit dat de nieuwe situatie een nieuwe balans nodig heeft. Wanneer de persoon zich hiervan bewust van is, begint hij met het invullen van de balans rondom het specifieke onderwerp en/of gebied in zijn leven.

 

De kans is groot dat de eerste invulling hiervan niet gelijk een voltreffer in de roos is. En dat is oké. De tweede fase in de cirkel noem ik dan ook: opnieuw richten. Wellicht kom je er redelijk snel achter dat de balans die je tracht te vinden, niet gevonden is. Het kan ook zijn dat het een tijdje goed gaat, maar dan uit het niets gebeurt er iets wat je doet beseffen dat er zeker nog aan de knoppen gedraaid kan en moet worden.

 

Beide gevallen zijn normaal en menselijk. Wederom komt het hier aan op bewustzijn. Door je bewust te zijn van het feit dat de balans nog niet ideaal is vormgegeven, ga je verder met zoeken. Verder met proberen. Je weegt voor- en nadelen af. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. We zijn we nu rechts in de cirkel aanbeland. Fase drie in de cirkel: nauwkeurige afstemming, dient zich aan. In deze fase heb je al meer kennis van de nieuwe situatie en je hebt al volop geëxperimenteerd met het een en ander.

 

De lessen die hieruit hebt gehaald, door bewust stil te staan bij wat wel en wat niet voor je werkt en waarom(!), neem je mee.. Ook dit proces kan zich vormgeven door vallen en opstaan. Zo is het normaal als je je een tijdje beweegt op de cirkel van fase twee, naar fase drie en andersom.

 

Uiteindelijk dient zich het moment aan dat de nieuwe situatie onder controle is. We zijn aangekomen bij de vierde fase: (voorlopige) balans. Maar omdat nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen zich altijd aandienen, is het een kwestie van tijd voordat de cirkel weer rond is en je je opnieuw links in de cirkel begeeft. Een nieuw startpunt. Vanaf hier doorloop je alle stappen opnieuw. Uitproberen, vallen, opstaan, overwinningen, nederlagen, reflectie, afstemming, succes en een nieuwe situatie.

 

Het doorlopen van de Cirkel des Balans kan je op verschillende manier vormgeven. Je kan dit helemaal zelf doen. Je kan mensen om hulp vragen. Je kan voor een gecombineerde vorm van zowel individueel als met hulp kiezen. Wat je ook kiest, het komt aan op bewustzijn, reflectie en het nemen van (berekende) stappen.

 

Hoe dan ook, blijf bezig. Zorg dat je niet stilstaat. Soms is een stap achteruit nodig om daarna een mooie stap naar voren te zetten. Als je er zo naar kijkt, is die stap achteruit dan wel echt een stap achteruit? Het is allemaal onderdeel van het proces. Het ontwikkelingsproces stopt nooit, de Cirkel des Balans is altijd in beweging. Beweeg je mee of sta je stil aan de zijlijn? De keuze is aan jou.

 

Alleen maar liefde.

Rick Herman Peter

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.