The Tree of Thoughts

Gepubliceerd op 30 september 2020 om 16:20

Per uur dat we wakker zijn, passeren plusminus drieduizend gedachtes de revue. Per dag komt dat neer op wel veertig- tot zestigduizend gedachtes. Dit schrijfsel gaat over die gedachtes, de inhoud ervan en het effect op ons. Er zijn ontzettend veel soorten gedachtes, maar ik ga de nadruk leggen op de voedzame en giftige gedachtes.

 

Je zou kunnen zeggen dat alle gedachtes samen, een boom vormen. Ook wel The Tree of Thoughts genoemd. Deze boom heeft, zoals elke andere boom, voedingstoffen nodig om te kunnen groeien, bloeien, gezond te zijn en langdurig te leven. De boom in kwestie is een vruchtenboom. Of er nou appels, abrikozen, pruimen of peren aan de boom groeien maakt niet uit.

 

Waar het om draait is dat elke gedachte afzonderlijk invloed uitoefent op de boom als geheel. Als het merendeel hiervan negatieve, destructieve en hatelijke gedachtes zijn, gaat dit zijn uiting hebben op de boom. Dus van de wortels tot de stam, van de blaadjes tot de nerven, van de takken tot de vruchten. Als dit lang genoeg doorgaat, zal de boom uiteindelijk van binnen en buiten volledig verrot zijn, geen teken van leven meer hebben en uiteindelijk omvallen.

 

De vruchten die je in de tussentijd consumeert van deze boom zijn giftig. Deze giftigheid stop je op deze manier je in je eigen systeem. Als je maar al te lang blijft eten van de ongezonde boom en haar vruchten, gaat dit veel negatieve effecten hebben op verschillende aspecten van je leven.

 

Tegenover deze negatieve en giftige gedachtes staan de positieve, constructieve en liefdevolle gedachtes. Dit zijn de gedachtes die de boom voorzien van verschillende voedingstoffen die het nodig heeft om te kunnen groeien en bloeien. Het maakt de boom in haar geheel sterker. Van wortels tot de uiteindelijke vruchten en alles daartussen.

 

De vruchten die het gevolg zijn van deze voedzame positieve gedachtes, voorzien op hun beurt jou weer met voedingstoffen, positiviteit, geloof in eigen kunnen en liefde. Eet enkel en alleen deze vruchten van The Tree of Thoughts en je zult versteld staan van hoe je in het leven staat, wat je allemaal onderneemt en wat allemaal lukt.

 

De twee voorbeelden hiervoor geschetst zijn natuurlijk uitersten. Je hoeft mij niet uit te leggen dat negatieve gedachtes altijd aanwezig zullen zijn. Ook weet ik dat we niet in een sprookjeswereld leven waarin je ervoor kan zorgen dat die duizenden gedachtes per dag, stuk voor stuk positief en voedzaam zijn.

 

Waar het om draait is de essentie van deze metafoor; voorzie de boom zoveel mogelijk met positieve en voedzame bronnen van voeding. Zodat de vruchten die je ervan consumeert gezond en voedzaam zijn.  Nogmaals, negatieve en ongezonde gedachtes zijn er en zullen er altijd zijn. Wel kunnen we onszelf trainen om op te treden tegen deze gedachtes. Ze te verminderen en ze zo min mogelijk toegang te geven tot de wortels van de boom.

 

Sta de komende week eens stil bij je eigen gedachtes. Welke positieve en negatieve gedachtes heb je? Welke gezonde en ongezonde gedachtes heb je? Wanneer komen deze in je op en hoe kan je zelf meer regie pakken over je gedachtes? Laat The Tree of Thoughts groeien en bloeien en pluk de vruchten.

 

Alleen maar liefde.

 

Rick Herman Peter

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.