Gelukszoeker (gelukshaler)

Gepubliceerd op 29 oktober 2020 om 16:20

De laatste tijd denk ik veel na over wat geluk is, hoe ik het vroeger zag, hoe ik het nu zie en voornamelijk hoe ik het nu ervaar. Vroeger was ik een stereotype ik-ben-gelukkig-als persoon. Oftewel ik zocht mijn geluk altijd in de toekomst. Dat geluk moest dan worden gecreëerd door bijvoorbeeld materiële zaken en/of relationele banden. Ik was een gelukszoeker.

 

Ik ben gelukkig als ik mijn studie succesvol behaal. Ik ben gelukkig als ik die nieuwe schoenen koop. Ik ben gelukkig als ik een relatie heb. Ik ben gelukkig als ik op mezelf woon. Ik ben gelukkig als, als en nog eens als. Onbewust zorgde ik ervoor dat ik mijn geluk in de toekomst zocht. Omdat ik vaak in het heden niet echt gelukkig was of het in ieder geval niet zo voelde of kon ervaren. Door geluk op de toekomst te projecteren, was er nog hoop voor geluk in mijn leven.

 

Het was een methode voor houvast geworden; want als ik geluk nu niet ervaar en er ook geen optie is om geluk in de toekomst te ervaren, waar doe ik het dan allemaal voor? Dit was een vraag die me vaak bezighield. Omdat deze vraag nogal confronterend is, rende ik er meestal voor weg. Zocht ik afleiding in personen, dingen en substanties.

 

Je hoeft geen genie te zijn om te begrijpen dat deze methode me niet ver heeft gebracht en me ook zeker niet met geluk overspoeld heeft. Maar hoe heb ik mijn visie op geluk weten om te buigen en hoe zie en ervaar ik het nu? Over deze vraag denk ik de laatste weken vaak na. Ik zal proberen het antwoord simpel en concreet te verwoorden.

 

Allereerst ben ik zo ontzettend in het heden gaan leven, dat de optie om geluk in de toekomst te zoeken er (bijna) niet meer is. Natuurlijk denk ik aan de toekomst en welke stappen ik in het hier en nu kan zetten om een mooie toekomst te bouwen, maar ik ontleen daar mijn (toekomstige) geluk niet meer aan. Geluk haal ik deze tijden uit kleine zaken (die stiekem heel groot zijn).

 

Ik haal geluk uit het feit dat ik weet dat ik mijn best doe. Ik haal geluk uit het feit dat ik werk voor een betere toekomst. Een betere toekomst voor mijzelf en de mensen om me heen. Ik haal geluk uit het besef waar ik vandaan kom en waar ik nu ben. Ik haal geluk uit het feit dat ik top vrienden om me heen heb. Ik haal geluk uit het feit dat ik twee lieve ouders heb die van mij houden. Ik haal geluk uit mijn visie, plannen en dromen voor de toekomst (en uit het feit dat ik echt stappen zet om die visie te verwezenlijken).

 

Ik haal geluk uit het ontwikkelingen van mezelf. Ik haal geluk uit het vallen en daarna weer sterker opstaan. Ik haal geluk uit schrijven en creatief bezig zijn. Ik haal geluk uit mijn overwinningen. Ik haal geluk uit de lessen die ik haal uit nederlagen. Ik haal geluk uit het kijken naar een goede pot voetbal of een spannende aflevering van een serie. Ik haal geluk. Ik zoek niet langer meer. Ik ben van een gelukszoeker in een 'gelukshaler' veranderd.

 

Betekent dit dat ik altijd en overal maar geluk ervaar? Nee. Ik denk dat wij mensen zo niet werken. De pieken en dalen, groot of klein, zorgen voor een balans. Een balans die nodig is om beide gebieden van het leven en alles daartussen te kunnen ervaren, voelen en waarderen. Een balans die nodig is om naar binnen te kijken en jezelf als mens beter te begrijpen. Het eerlijk kijken naar zowel de pieken als de dalen, wat je daarvan kan leren en hoe je die lessen in de praktijk kunt brengen.

 

Hoe simpel ik geluk ook laat klinken in dit schrijfsel, zo simpel is het natuurlijk niet. Het is en blijft een complex begrip, waar de mensheid al eeuwenlang over filosofeert. Ik denk dat het essentieel is om niet de drang te hebben om die term tot in de puntjes te begrijpen. Hoe je het ook wendt of keert; geluk ervaar je, geluk voel je.

 

Soms word ik op een willekeurig moment geraakt met een soort van straal van geluk en ben begeef ik me in volle extase. Op die momenten ben ik niet bezig met waar dit vandaan komt en hoe ik dit heb weten te realiseren. Nee, het enige wat ik dan doe is die pure, intense vorm van geluk simpelweg te ervaren, voelen en waarderen.

 

Haal geluk uit kleine en grote zaken, ervaar dat geluk en ga er niet continu naar opzoek.

 

Alleen maar liefde.

 

Rick Herman Peter

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.