Takkie met jezelf

Gepubliceerd op 12 november 2020 om 16:20

Wanneer een vriend of vriendin er even doorheen zit, probeer je hem of haar op te beuren. Wanneer een vriend of vriendin in een lastige situatie zit, probeer je hem of haar advies te geven. In beide situaties probeer je de ander het positieve van de situatie in te laten zien. Je fungeert als een ondersteunende, begripvolle en motiverende factor voor jouw vriend of vriendin in kwestie.

 

Dit soort gesprekken, ook wel takkies genoemd, heb je zonder dat je het doorhebt ontzettend vaak in je dagelijkse leven. Of het nou met een vriend, huisgenoot, partner, broer, zus, studiegenoot, teamgenoot of collega is, maakt niet uit. In essentie komt het op hetzelfde neer: je probeert dat gesprek om te buigen naar iets positiefs. Iets waar de persoon waar je mee praat iets aan heeft.

 

Er zijn veel opties om dat positieve effect te verwezenlijken. Zo kan je humor in het gesprek gooien, ook kan je ervoor kiezen om een motiverend pleidooi van wal te steken. Daarnaast kan je ook sturende vragen stellen. Vragen die gericht zijn op de positieve factoren van de situatie. Vragen stellen die het oplossend vermogen van de ander aanwakkeren.  

 

Het mooie hieraan is dat wij mensen dit van nature zoveel mogelijk doen in onze gesprekken met anderen. De meeste mensen deugen inderdaad. Maar dan nu de hamvraag:

  • Hoe praat jij als je aan het takkie bent met jezelf?

 

Soms lijkt het wel wanneer we met onszelf in conclaaf zijn, alsof dat ondersteunende, begripvolle en motiverende vermogen ver is weggestopt. Dit maakt het zo makkelijk om jezelf naar beneden te praten. Om ontevredenheid te uiten richting jezelf.

 

Dit kan zich in het gesprek met jezelf uiten in teksten als:

  • ‘Ik ben niet goed genoeg’.
  • ‘Wat ben ik ook een aansteller’
  • ‘Anderen hebben hun leven veel beter op orde’
  • ‘Het lukt me toch niet’
  • ‘Niemand vindt me aardig’

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, het lijstje is onuitputtelijk. Iedereen heeft zijn of haar eigen varianten van dit soort teksten in de takkie met zichzelf. Alsof ons brein van nature is ingesteld om het positieve in anderen te zien en juist het negatieve in de zaken die met onszelf te maken hebben. Natuurlijk heeft de ene hier meer last van dan de ander. Maar ik denk dat de kern van dit verhaal bij iedereen ergens wel herkenbaar in de oren klinkt.

 

Ik vind het lastig om aan te geven waarom we dit precies doen. Dat antwoord moet ik jou en mezelf helaas nog schuldig blijven. Wel heb ik ideeën hoe je negatieve zelf-takkie kan stoppen en om kan buigen in positieve zelf-takkie.

 

Stel je voor dat je met een probleem zit. Dit probleem kan echt van alles zijn. Beschouw jezelf dan eens als die vriend of vriendin die zich tot jou richt om erover te praten. En geef jezelf die mooie, positieve, empathische energie die je normaal aan de ander geeft. Als het in je hoofd niet lukt, schijf het op. Maak er een geschreven advies van; van jezelf voor jezelf. 

 

Laat jezelf alle dingen inzien die wel goed gaan! Geef jezelf die complimentjes die je normaal zo makkelijk aan anderen geeft. Stel vragen aan jezelf die gericht zijn op je oplossend vermogen en stel geen vragen die het probleem enkel groter en erger maken dan dat het is. Wees niet naar jezelf die persoon die je liever vermijdt als je ergens mee zit. Die persoon die je slecht laat voelen over jezelf. Die persoon die enkel en alleen de negatieve kanten van een onderwerp weet aan te stippen. Die persoon zonder inlevingsvermogen. Die persoon zonder positieve energie in zijn of haar aura. Want met zo’n persoon wil je toch geen vrienden zijn?

 

Probeer die persoon zo min mogelijk te zijn, in al je contacten, in al je gesprekken zowel met anderen maar zeker in de takkie met jezelf! Wees je eigen beste vriend. Wordt je eigen boezemvriend die jezelf door dik en dun steunt. Die je weet op te beuren als het even niet loopt. Die je het mooie van jezelf in laat zien.

 

Een persoon die de liefde voor zichzelf kan activeren. En een persoon die, wanneer nodig, jezelf een schop onder je kont kan geven.

 

Alleen maar liefde.

 

Rick Herman Peter

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.