Groeipijn

Gepubliceerd op 20 januari 2021 om 11:05

De kans is groot dat als je op dit moment terugdenkt aan de persoon die je een jaar geleden was, dat je een bepaalde groei hebt doorgemaakt. Deze groei kan op meerdere gebieden hebben plaatsgevonden. Wellicht is er op het ene gebied meer groei geweest dan op een ander gebied. Echter is de essentie hetzelfde; je bent gegroeid als mens en je bent niet meer de persoon die je ooit was.

 

Misschien heb je op zakelijk gebied een mooie groei doorgemaakt, heb je meer klanten weten te werven of heb je eindelijk je visie en missie helder weten te formuleren. Misschien heb op het gebied van liefde inzichten opgedaan over wat wel of juist niet werkt voor jou, misschien heb je een relatie verbroken of heb je juist een nieuwe relatie gekregen. Misschien heb je op het gebied van selfcare stappen weten te zetten en heb je destructieve gewoontes uit de weg weten te ruimen. Misschien heb je je als student ontwikkeld en loopt hierdoor je studie soepeler dan voorheen.

 

Er zijn duizend en een opties qua ontwikkeling. Hetgeen hiervoor beschreven zijn slechts enkele voorbeelden waarop je je als mens kunt ontwikkelen. Ik wilde dit onderwerp kort even belichten voordat ik naar de essentie van dit schrijfsel ga.

 

Dit schrijfsel gaat namelijk over ‘groeipijnen’. Want het doormaken van groei en ontwikkeling gaat nooit rechtlijnig. Het maakt niet uit over welk gebied of onderdeel het van je leven gaat, de kans is groot dat een bepaalde ontwikkeling als volgt verloopt/verliep: het is een optelsom van stappen vooruit en stappen terug, waarin over de loop van tijd er vooruitgang is geboekt.

 

Ik was laatst een podcast aan het luisteren en daarin werd iets interessants gezegd. Dat de personen die je ooit was nog altijd onderdeel van jou zijn. Echter hebben ze niet meer de meest overheersende stem als je in gesprek met jezelf bent. Hun stem, denkwijze en handelwijze ben je als het waren ontgroeid. Maar toch zullen deze stemmen van tijd tot tijd nog van zich laten horen.

 

Wanneer je handelt naar deze geluiden van een oude versie van jezelf, ligt de kans op een stap terug op de loer. Neem jezelf dit niet kwalijk want in mijn ogen is dit heel normaal en ook zeker onderdeel van je ontwikkeling. Wel is het juist zulke momenten die ‘groeipijn’ met zich mee kunnen brengen.

 

Je weet heel goed dat je niet meer die persoon bent, je weet ook heel goed waarom. Je keuzes en handelen zijn gebaseerd op andere afwegingen en motieven. Echter neemt dit niet weg dat die oude versie van jezelf dus nog altijd ergens in jou bestaat. Wanneer je met regelmaat toch nog in gesprek gaat met deze verouderde versie van jezelf en af en toe toegeeft aan dat geluid, kom je als het ware in een strijd met jezelf verstrikt.

 

Deze strijd kan als pijnlijk worden ervaren en precies die strijd is dan ook hetgeen wat ik ‘groeipijn’ noem. Wij mensen zijn complexe wezens. Weten dat iets niet goed is voor je en het niet doen zijn twee hele uiteenlopende dingen. Het (tijdelijk) terugvallen in oude patronen, handelingen en keuzes kan iedereen overkomen. De kans is groot dat zo’n terugval pijnlijk voor je is. Je weet namelijk beter dan voorheen. Je bent inderdaad gegroeid als mens en je maakt over het algemeen betere keuzes die weloverwogen zijn.

 

Als je op een bepaald gebied van je leven dus pijn ervaart door bijvoorbeeld keuzes die je maakt, is dat eigenlijk een mooie reminder aan jezelf dat je beter weet en beter kan. Gebruik deze pijn om even stil te staan en te evalueren wat je doet. Waarom doe je dit? Waarom deed je dit vroeger? Brengt dit je dichter bij je doelen of juist verder weg?

 

Groeipijn gaat altijd onderdeel zijn van je ontwikkeling. Weet dit te omarmen en laat het je sturen in de stappen die je zet en nog gaat zetten. Groeipijnen kunnen als het ware als kompas dienen om een verbeterde en gelukkigere versie van jezelf te worden. Luister en voel aandachtig en reageer vervolgens gepast.

 

Alleen maar liefde.

 

Rick Herman Peter

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.