Trust: the process & the timing

Gepubliceerd op 17 februari 2021 om 13:00

Alles wat ik van jongs af aan tot en met nu heb meegemaakt, heeft mij gevormd. Heeft mij gemaakt tot het mens dat ik nu ben. Alle nederlagen, overwinningen, prachtige momenten, uiterst pijnlijke momenten, goede keuze, slechte keuzes, gewoontes (doorbreken), liefdesvreugde, liefdesverdriet, ruzies, het goedmaken, mensen verliezen, nieuwe banden scheppen, mezelf verliezen, mezelf hervinden, successen, mislukkingen, verslaving, burn-out, depressie, suïcidaal, levensenergie, doelen, ambities & dromen.

 

Het leven in zijn geheel en alle afzonderlijke delen bestaan altijd uit een proces. Een proces is altijd opgebouwd uit een tijdlijn. Als we de lijn van het proces tekenen op deze tijdlijn zul je zien dat deze nooit recht loopt. Wellicht dat er af en toe delen horizontaal of lineair lopen, maar er zullen altijd uitschieters naar zowel boven als beneden zijn.

 

De uitschieters naar boven kwalificeer ik als successen, groei en extase. De uitschieters naar beneden kwalificeer ik als mislukkingen, terugval en pijn. Echter is er altijd één gedeelde factor aanwezig, namelijk de lering die je eruit kan halen.

 

Alles wat niet goed is gegaan in mijn leven heeft een doel gehad in mijn proces. De verkeerde studiekeuzes hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ik ondertussen wél weet wat er bij mij past. Pijnlijke momenten op het gebied van liefde waren nodig om te zien wat voor mij werkt, wat ik zoek op dat gebied, wat ik fout heb gedaan en wat ik in de toekomst beter wil doen. 

 

Een bepaalde levensstijl, met daarbij het schoolvoorbeeld van een binnenvetter die alles zelf wilt oplossen, geen hulp nodig denkt te hebben, het allemaal beter weet dan de rest van de wereld, uitte zich na heel wat jaren bij mij in een burn-out en depressie. Hoewel ik soms wel eens zou willen dat die allemaal niet gebeurd was, was dit essentieel voor mij om me als mens te ontwikkelen. Ik ben hierdoor een sterker en completer mens geworden.

 

Het overmatig gebruik van wiet en hasj heeft mij geleerd dat het wegrennen van je problemen, je emoties onderdrukken, het constant leven in een waas meer kapot maakt dan je lief is. Los van al het geld dat ik daaraan verloren heb en de kansen en mogelijkheden die ik daarmee om zeep heb geholpen, zat ook hier weer een grote waardevolle les in verscholen. Ik heb geleerd dat ik geen middelen nodig om het leven aan te kunnen. Ik heb als mens, in nuchtere staat, alle gereedschappen die nodig zijn om de obstakels die het leven met zich meebrengt aan te gaan.

 

De jaren dat ik verdwaald was, zonder enige richting en doel in me leven had ik blijkbaar nodig. Want deze ervaringen en alle gedachtes en gevoelens die daarbij komen kijken, heeft er voor gezorgd dat ik nu een bepaalde richting, doel en ambitie heb weten te vinden.

 

Waar mislukkingen je leren wat niet werkt voor je, zit de les in successen hem juist in alles wat wél werkt voor jou. Dus bestudeer ook deze momenten aandachtig. Ga na wat er voor jou werkte én waarom. De waarom vraag in deze kwestie is van uiterst belang. Want iets wat in het verleden voor je werkte, hoeft niet perse in het heden en/of toekomst voor je te werken. Dit is afhankelijk van je antwoord op de waarom vraag.

 

Wat ik je graag wil meegeven, is dat het stilstaan bij je eigen proces en alle kennis, lessen, ervaringen en vragen die daaruit voortvloeien essentieel is voor succes. Op welk gebied dit succes ook van toepassing is en welke definitie je ook stelt bij de term succes. Ga dit gesprek met jezelf aan, schrijf het op, teken het uit én bespreek het met de mensen waar jij je goed bij voelt. Want ik ben er van overtuigd dat als we dit allemaal net wat meer zouden doen, we nog veel meer van elkaar kunnen leren dan dat we al doen. Inspireer jezelf, inspireer andere en laat tegelijkertijd jezelf ook continu inspireren en motiveren.

 

Wees niet jaloers op andere mensen die in jouw ogen “verder zijn dan jou”, iedereen heeft zijn eigen proces en zijn eigen tijdlijn. Vaak weet je de helft niet van wat iemand allemaal heeft moeten overwinnen, waarin iemand zich in heeft moeten ontwikkelen en hoeveel kracht, moed en pijn dat wel niet heeft gekost.

 

Vertrouw op jouw proces, vertrouw op jouw tijdlijn en geloof dat alles gebeurd met een reden. Je moet er alleen zelf voor openstaan om die reden te zien en te accepteren, om daar lering uit te kunnen trekken. Dit is puur een kwestie van mindset.

 

Combineer deze mindset met een gezonde werkethiek, oftewel enkel vertrouwen hebben is vaak niet genoeg, neem je verantwoordelijkheid en lever het werk wat nodig is om te slagen op welk gebied van je leven dan ook. Dit kan zijn binnen je relatie, in je carrière, in de banden met je familie en misschien we de belangrijkste relatie die je hebt, de relatie met jezelf. Ik ben er van overtuigd dat een bepaalde mate van zelfrespect altijd tot uiting komt in een bepaald geluksgevoel.

 

Ondertussen heb ik in mijn 25 jaar op deze aardbol al heel wat processen doorlopen die allemaal uit te tekenen zijn op verschillende tijdlijnen. Daarnaast weet ik dat er nog oneindig veel processen en tijdlijnen mij te wachten staan. Ik zal nog veel successen en tegenslagen krijgen. Maar ik zal nooit mijn vertrouwen in het proces en de timing van het universum verliezen. Alles wat ik wil zal ik krijgen wanneer ik daar als mens aan toe ben. Tot die tijd blijf ik werken, werken aan mezelf, werken aan mijn doelen en werken aan mijn relaties. Ik hoop dat jij dat ook doet.

 

Alleen maar liefde.

 

Rick Herman Peter

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.