Luister, maar maak je eigen keuze

Gepubliceerd op 23 mei 2021 om 18:22

In je leven zal je regelmatig adviezen, lessen, opinies, ideeën, ervaringen en overtuigingen van anderen krijgen. Soms zit je daarop te wachten en soms totaal niet. Hoe ga je daarmee om? Wat neem je mee en wat neem je niet mee? Hoe maak je de afweging tussen je eigen overtuigingen en die van anderen? Wat weegt mee en hoe zwaar? In dit schrijfsel ga ik proberen dieper op dit onderwerp in te gaan. Het ironische van dit stuk is dat dit ook een (ongevraagd) advies is. Dus neem niks zomaar van me aan. Probeer een open houding aan te nemen terwijl je dit stuk leest, maar maak uiteindelijk je eigen keuze hoe je met bepaalde zaken om wilt gaan.

 

Maak je hoofd even leeg en probeer na te denken over het volgende:

  • Wat is mijn ambitie?
  • Welk doel heb ik voor mezelf gesteld?
  • Wat is mijn droom?
  • Als ik mijn eigen leven kan invullen hoe ik zelf wel, wat zou ik dan doen?

 

Hou de antwoorden die je hebt vast terwijl je verder leest. Wat nou als ik je zeg dat alle antwoorden die je zojuist hebt gegeven totaal onhaalbaar zijn. Dat ze wellicht wel weggelegd zijn voor iemand anders in deze wereld, maar niet voor jou. Omdat jij gewoonweg de kwaliteiten en eigenschappen niet bezit om het waar te maken. Omdat je een onnodig groot risico neemt en je beter voor de veilige weg kan kiezen. Als ik zeg dat je het jezelf onnodig moeilijk gaat maken. Als ik zeg dat jij simpelweg niet uit het juiste hout gesneden bent voor jouw dromen en ambities. Wat doe je dan?

 

Merk je dat je (deels) meegaat in de negatieve sfeer van deze woorden? Begin je meteen te twijfelen aan jezelf? Of krijg je juist het gevoel dat je jezelf wilt bewijzen? Zo van, wie is deze dude om dit allemaal tegen mij te zeggen? Hij kent mij helemaal niet goed en hij weet nog niet voor de helft hoe graag ik dit wil?

 

Het ene is niet per definitie beter dan het andere. Wat ik je graag wil meegeven is het volgende. Probeer altijd te luisteren naar anderen. Echter zit er een verschil tussen luisteren en iets klakkeloos als waarheid aannemen. Waar het omdraait is dat je je ego aan de kant kan zetten en dus niet meteen in de verdediging schiet of de ander meteen gelijk geeft. Maar luister. Luister nauwkeurig. Zit er wellicht een kern van waarheid in sommige dingen die iemand zegt? Zo ja, wat dan en nog belangrijker welke conclusies trek je daaruit?

 

Als jij een doel hebt, een ambitie, een wens of een droom en mensen in jouw omgeving zijn hier niet erg enthousiast over omdat:  1) jij volgens hen niet de juiste kwaliteiten bezit, 2) je het jezelf onnodig moeilijk maakt of 3) omdat het in hun ogen niet bij jou past. Wat doe je dan? Begin met luisteren, vraag om verdieping van de antwoorden en ga daarna zelf kijken of je het hier (deels) mee eens bent. Als je hier volledig voor open staat, het jezelf niet laat demotiveren maar het juist gebruikt als extra motivatie, ben ik van mening dat alles haalbaar is.

 

Misschien bezit je nog niet alle kwaliteiten, eigenschappen en/of ervaringen om jouw droom nu, op precies dit moment te verwezenlijken. Maar is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Ik zie het leven als een marathon, niet als een sprint. Dus neem de waarheid die in de (onbedoelde) negativiteit van anderen zit en draai dit om naar iets positiefs. Zie het als nieuwe leer- en ontwikkelingdoelen. Laat jezelf er niet door uit het veld slaan, maar zorg ervoor dat je steviger dan ooit tevoren in je schoenen komt te staan.

 

Als je echt iets wilt, ben ik ervan overtuigd dat je je niet zomaar gewonnen geeft. En dat je er alles aan doet om dat doel te bereiken. Of het nou zes maanden, één jaar of tien jaar duurt, uiteindelijk zal je aanbelanden op de plek die je voor ogen had. De kern van succes zit in het doorgaan, het geloven in je eigen kunnen en zeker weten dat je daar kunt komen waar je wilt zijn. En als je eenmaal daar bent zullen er alweer nieuwe doelen komen of al zijn.

 

Dus stel doelen, ga er vol voor en waar nodig pas ze beetje bij beetje aan. Luister naar wat anderen te zeggen hebben, maar maak uiteindelijk altijd je eigen weloverwogen keuze. Leg het geloof wat je misschien makkelijker in anderen mensen hebt eens volledig in jezelf. Ben je eigen grootste motivator, je eigen grootste fan en je eigen grootste criticus. Blijf je door ontwikkelen, grijp hulplijnen aan van de mensen om je heen én het belangrijkste van alles vergeet nooit de geloven in je eigen kunnen, dat je alles kan bereiken wat je wilt en dat jij al het succes en geluk van de wereld verdient.

 

Want hoe goed bedoeld het advies vaak ook is, er is niemand die jou beter kent dan jijzelf. Dus laat jouw dromen niet zomaar aan de kant zetten door mensen in je omgeving. Jij weet wat je in je mars hebt, jij kent jouw kwaliteiten en jij weet waar je nog in moet groeien. Bouw deze kwaliteiten uit, ga aan de slag met je verbeterpunten. En blijf luisteren, luisteren naar de mensen om je heen en bovenal blijf luisteren naar jezelf.

 

Maar goed, ik ben ook maar een jongeman die bezig is met het verwezenlijken van mijn eigen dromen, Ik heb ze ook nog niet bereikt. En misschien vindt jij dit schrijfsel grotendeels onzinnig, dat is je goed recht. Maar als je wel dit stuk een eerlijke kans hebt gegeven, en uiteindelijk je eigen keuze maakt om er niks mee te doen, is er toch nog wat blijven hangen.

 

Ik hoop dat jij nooit je dromen zal opgeven, dat je ervoor zal blijven vechten. Dat je de moeilijke en pijnlijke kilometers van de marathon gebruikt om jezelf nog extra te motiveren en dat je uiteindelijk bij de finish komt en trots bent dat je altijd bent doorgegaan. Dat is wat ik probeer te doen in mijn eigen marathon. Hopelijk doe jij dat ook in de jouwe. En als we elkaar op de weg tegenkomen, knikken we naar elkaar en weten we dat iedereen zijn eigen pad aan het bewandelen is.

 

Alleen maar liefde.

 

Rick Herman Peter

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.